τηλ. 2382062735
Β. Παύλου 3 - Κρύα Βρύση

foto1

foto1

foto1

foto1

foto1

Μαθήτριες από 1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης «Τέλλος Αγαπηνός» στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ στις 2, 3, 4 και 5 Απριλίου 2004.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης έργου κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην σωματείο Φίλοι ΝΟΗΣΙΣ).

Το σχολείο μας συμμετείχε στο μαθητικό συνέδριο με 2 εργασίες. Η πρώτη εργασία είχε τίτλο «Εφαρμογές για τη μαθησιακή διαδικασία στο Γυμνάσιο» και την παρουσίασε η μαθήτρια της Γ’ τάξης Κοροξενού Σοφία Παρθένα. Πρόκειται για μικροεφαρμογές που δημιούργησε η ίδια στο προγραμματιστικό περιβάλλον scratch (https://scratch.mit.edu/) στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής. Η συλλογή περιλαμβάνει εφαρμογές από διάφορα γνωστικά αντικείμενα όπως την Πληροφορική, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Μουσική, τα Εικαστικά κ.α. οι οποίες βοηθούν τη μαθησιακή διαδικασία με την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών μέσω δοκιμών και πειραμάτων. Ακολουθεί σύνδεσμος στον οποίο μπορείτε να δείτε τη συλλογή.

https://scratch.mit.edu/users/Sofia_Koroxenou/

 Η δεύτερη εργασία με τίτλο «Διαλογητήριο Φρούτων» έγινε από τις μαθήτριες Ελευθεριάδου Σαββίνα, Κοροξενού Σοφία Παρθένα και Σταυριανίδου Κυριακή σε συνεργασία με άλλες 14 μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών οι οποίες από κοινού κατασκεύασαν μια ρομποτική διάταξη. Πρόκειται για ένα διαλογητήριο φρούτων το οποίο με τη βοήθεια ενός αισθητήρα χρώματος και διάφορων μηχανισμών, οδηγεί τα φρούτα σε διαφορετικά δοχεία – κιβώτια ώστε να τα διαχωρίσει. Μετά την παρουσίαση του έργου τους στην επιτροπή, οι μαθήτριες έδωσαν συνέντευξη στο web radio της διοργάνωσης και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την εργασία που είχαν εκπονήσει.

Οι μαθήτριες εργάστηκαν με χαρά, αφοσίωση, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη. Συνεργάστηκαν άψογα αφού από τις πρώτες συναντήσεις είχαν κατανείμει τις εργασίες και χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες. Χρησιμοποίησαν τα λάθη και τις αποτυχίες ως ευκαιρία μάθησης.

Συζητήσεις, δοκιμές, πειράματα, διορθώσεις, συνεργασίες, συμβουλές και το κυριότερο η φιλοξενία. Οι μαθήτριές μας είχαν την χαρά να φιλοξενηθούν από τις μαθήτριες του 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών οι οποίες τις ξενάγησαν στο εργαστήριο Πληροφορικής και το Εργαστήριο Φυσικών επιστημών όπου είναι εγκατεστημένος ο 3D εκτυπωτής του σχολείο τους. Την ημέρα της επίσκεψης συζήτησαν διάφορα θέματα σχετικά με το συνέδριο και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το έργο που θα παρουσίαζαν. Σε αυτό βοήθησε η συνεργασία των διευθυντών των κ. Κενανίδη Λάζαρου από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών και κ. Φίκατα Πέτρου από το 1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης.

Την ημέρα της παρουσίασης του έργου τους στην επιτροπή, οι μαθήτριες στάθηκαν μπροστά στο κοινό με αυτοπεποίθηση. Από την αρχή, η παρουσίασή τους ήταν δομημένη και συναρπαστική. Ξεκίνησαν με μια εισαγωγή που κατέστησε σαφές τον σκοπό και τη σημασία του έργου τους, κερδίζοντας έτσι το ενδιαφέρον του κοινού από την αρχή.

Ωστόσο, δεν περιορίστηκαν μόνο στα τεχνικά στοιχεία της εργασίας τους. Με ενθουσιασμό και χαρά, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παρατηρήσεις, δίνοντας έτσι ένα ανθρώπινο και προσωπικό χρώμα στην παρουσίασή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η επιτροπή έδειξε ενδιαφέρον και εκτίμησε την προσέγγιση τους, η οποία ήταν δομημένη, ενημερωμένη και πάνω απ' όλα ειλικρινής.

Η μεγαλύτερη χαρά για έναν εκπαιδευτικό είναι πράγματι να βλέπει το χαμόγελο τη χαρά και την ικανοποίηση στο πρόσωπο του μαθητή του. Αυτή η στιγμή είναι συχνά η απόδειξη ότι η προσπάθεια, η αφοσίωση και η αγάπη που επενδύει ο εκπαιδευτικός στην εκπαίδευση του μαθητή έχουν αποφέρει καρπούς.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις μαθήτριες από τη Γ’ τάξη: Ελευθεριάδου Σαββίνα, Κοροξενού Σοφία Παρθένα και Σταυριανίδου Κυριακή.

 

Οι εκπαιδευτικοί

Σταματοπούλου Ελευθερία – ΠΕ86 Πληροφορικής (1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης)

Κοροξενός Κωνσταντίνος – ΠΕ86 Πληροφορικής (2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών)

 

 

 

Blue Flower